i love islam

lailahaillallah..

zikrullah n doa

Wednesday, April 4, 2012

..:: mencari sebahagian dan sebahagian iman ::.
-----------------------------------

"Aku terima nikahnya si fulanah binti si fulan dengan mas kahwinnya RM...."

Itu adalah tersurat. Apa yang tersirat? Yang tersirat ialah:

"Aku tanggung dosa-dosa si fulanah ini dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung dosa bakal anak-anak aku. Akulah orang yang bertanggung jawab dalam memberinya nafkah zahir dan batin, memberinya ilmu dunia Akhirat dan juga bertanggung jawab memegang tanganya bersama-sama berlari bertemu-Mu Tuhan. Aku juga sedar, sekiranya aku gagal dan aku lepas tangan dalam menunaikan tanggung jawab, maka aku fasik, suami yang dayus dan aku tahu bahawa nerakalah tempatku akhirnya dan malaikat Malik akan melibas aku hingga pecah hancur badanku. Akad nikah ini bukan sahaja perjanjian aku dengan si isteri dan si ibu bapa isteri, tetapi ini adalah perjanjian terus kepada Tuhan."

Rasulullah S.A.W. bersabda,

“Apabila seseorang dari umatku telah mendirikan sebuah perkahwinan,maka dia telah melengkapkan separuh daripada agamanya”.


Sabda Nabi s.a.w :

" Wahai para pemuda, barangsiapa yang mempunyai kemampuan dari kalangan kamu, maka berkahwinlah, kerana kahwin itu boleh menjaga pandangan dan boleh menjaga kehormatan. Jika kamu tidak mampu maka berpuasalah, kerana pada puasa itu ada penjagaan "


.:HANYA KEPADA ENGKAU KAMI SEMBAH DAN HANYA KEPADA ENGKAU KAMI MEMOHON PERTOLONGAN:.

No comments:

Post a Comment