i love islam

lailahaillallah..

zikrullah n doa

Sunday, May 1, 2011

JOM TUTUP AURAT?

ehem2!! Bismillahirrahmannirrahim..
assalammualaikum..hihi..

Alhamdulillah..hari ni,selesai sudah sebuah ekspedisi bersama budak2 rumah D203 bersama dengan seorang budak baju merah handball ke sungai PASIR PUTIH kat Kualumpang..bukan Pelempang ok..hehe..
erm..memang putih pasirnya..hehe..gurau2..huhu..
saya xdela nak mandi manda sangat sebab dari dulu saya ni jenis yang suka bergambo jek..xdela nak suka sangat melompat2 main air ni..malu2..
kn.malu 2 penyejuk hati suami kan.kan..(^_~)

----------------

erm...baiklah..kita akan bercerita pasal aurat yek semua..
ha..paras mana aurat seorang wanita itu yek kawan2??cer cite! cer cite!!
yela..nak g mana2 even mandi mandi ke bersuka ria ke ape ke..kena gak still jaga aurat 2..
hehe..mesti ada jek orang akan berkata2:

"ek eleh ko ni..cam bagus jek..mandi kat waterfall pon nak pakai tdung ke?stoking pon xmo bukak??"
"eh..dah2 la 2..rimas aku tgk ko ni berlitup cmni..bukak jek..bukan ade orang tgk pon..."

hehe..i know la..ade jek kn dugaan kita ni?
ha...ehem2!! wahai2 encik yg berkata2 2..meh nak habaq meh...kalau xde orang kat area2 sini...ALLAH pon xde ke??kalau mandi2 gini.kalau g berhibur aurat 2 leh diringankan ke??
cer pikioooq!! cer pikioooq??aha..dpt dh ke pikiooq (FIKIR) ?

BAIKLAH...SAYA JELASKAN ek.ek...sila baca seterusnya ea mngenai aurat seorang wanita..


1.Bulu kening
Menurut Bukhari, "Rasulullah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki)


"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." An-Nur: 31.

Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.

3. Wangian
"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada
"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. "An-Nur : 31

5. Gigi
"Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.” Riwayat At-Thabrani, "Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah". Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan Tangan
Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah:”Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja." Riwayat Muslim dan Bukhari.

7. Tangan
"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya". Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

8. Mata
"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya." An Nur : 31. Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

9. Mulut (suara)
"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik." Al Ahzab: 32. Sabda Nabi SAW, "Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi."Riwayat Ibn Majah.

10. Kemaluan

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " An Nur : 31.


"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." Riwayat Al Bazzar. "Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

11. Pakaian


"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." Riwayat Bukhari dan Muslim.

Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang." Al Ahzab : 59.

12. Rambut


"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.

-------------------------

ALLAH..jadi..dah faham lom bab aurat??
memang xde orang yang nampak kita,tapi ALLAH itu MAHA MELIHAT..Dia tahu SEMUANYA..xpayah nak tipu..xdapat puye nk tipu..alam sekeliling even batu 2 pon boleh jadi saksi kita..
so cmne??nak tutup aurat x?ha...bab2 aurat ni mmg sensitif..saya pon dulu kalau org cite sal aurat cm sengaja buat pekak..tapi ALHAMDULILLAH la sekarang ni sentiasa berjaga...even nak jemur baju kat beranda pon rajin2kan diri capai tudung kat bilik..habis tudung labuh 2 basah kena air perahan...tp xpela...kita nak mengeluh pon watpe kn?kalau bukak aurat dpt dosa..kalau dok bebel2 mngeluh pasal aurat lagi tambah dosa sebab ingkar suruhan Allah..

mandi kat sungai 2 pon siap berstoking gak..memang orang pelik,tapi biar la dia nak pelik ke ape..yg pnting kena jugak jaga..ALLAH kata WAJIB!! SO..IKUT..orang yang ingkar suruhan ALLAH ni,sama mcm orang itu membenci Allah..NAUZUBILLAH...mintak jauh la..

~semoga hati kita ni semua terbimbing dari sifat2 yang boleh membuatkan ALLAH MURKA~
ALLAHUAKBAR....

No comments:

Post a Comment