i love islam

lailahaillallah..

zikrullah n doa

Tuesday, August 16, 2011

Sultan Muhammad Al-Fateh


Bismillahirrahmannirrahim...
Assalammualaikum w.b.t...

ati ana sgt sebak pd pagi ni...bukan kerana orang yang ana pernah jumpa..tetapi kerana namanya "Sultan Muhammad Al-Fateh"...peribadinya...Subhanallah...
takkan pernah kita akan jumpa orang sepertinya..


(Sultan Muhammad Al-Fateh)

kata Rasulullah ketika menggali parit dalam peperangan Khandaq, "...Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..." (Hadis riwayat Imam Ahmad)

dan orang yang diperkatakan oleh Rasulullah itu adalah~SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH~
Namanya dah disebut2 sebelum 800 tahun kelahirannya...Ya Allah..Subhanallah...

sehinggakan dalam salah sebuah kempen semasa zaman Kerajaan Umaiyyah, seorang sahabat Nabi SAW iaitu Abu Ayyub Al-Ansary RA telah syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Constantinople di atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab, "Aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang akan mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Konstantinopel". Begitulah teguhnya iman seorang sahabat besar Nabi SAW. YA ALLAH....SUBHANALLAH....


(Kota Constantinople)
Menitis air mata ini mengkhabarkan betapa hebatnya beliau...Subhanallah....

Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali, sila duduk!" Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib, sila duduk!" Sebahagian daripada tenteranya duduk.

Kemudian baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!" Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fateh sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, solat sunat rawatib dan solat tahajjud sejak baligh. Baginda sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah SAW dalam hadisnya itu.


ALLAH...SUBHANALLAH...

banyak sebenarnya penceritaan mengenai kehebatan Sultan Muhammad Al-Fateh akan kepimpinannya...
utk rujukan, sahabat2 bolehlah pergi ke http://www.iluvislam.com/inspirasi/tokoh/1794-sultan-muhammad-al-fateh.html..

(sahabat2 boleh terus membaca mengenai keperibadian, kepimpinan beliau..SUBHANALLAH..)

Cukup indah...akan adakah pemuda yang menjadi pemimpin sebegini pada zaman ini?

(tambah kagum beliau baru berumur 19 tahun ketika menjadi Raja...Allah....)

~sama2 mendapat manfaat sahabat2~AS SALAM...

No comments:

Post a Comment