i love islam

lailahaillallah..

zikrullah n doa

Saturday, May 28, 2011

Cuti??
as salam semua..ALHAMDULILLAH..ALLAH memberikan saya kesempatan membiarkan saya terus menaip..syukur ke hadrat ILLAHI...ALHAMDULILLAH..

CUTI?? aha..msti ramai yang seronok kn.kn?? inilah cuti yang Allah beri kepada kita..tetapi..sentiasa ingt yek semua..cuti tidak bermaksud kita semua bercuti dari beribadat yek..lupa solat..dedah aurat sana sini..aha..xmo3!! nikmati nikmat masa lapang ini dengan cara yang betul yek..meh teruskan membaca...(^_~)

------------------------

Dari Ibnu Abbas RA dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : “Dua nikmat yang kebanyakan manusia terpedaya dengannya ialah WAKTU SIHAT dan MASA LAPANG“. (Riwayat Bukhari).

Adakah kita termasuk dalam golongan orang yang terpedaya seperti yang disebutkan di dalam hadith tersebut? Mudah-mudahan kita sedia merencana langkah yang bijak bagi mengisi masa lapang. Apatah lagi musim cuti sekolah menjanjikan kita dengan pakej-pakej pelancongan yang menarik. Tetapi, tanpa kita sedari, kita tidak mengisi jiwa kita dengan benda-benda berfaedah.

“Masa lapang” ini maksudnya ialah kekosongan daripada berbagai kesibukan dan perkara-perkara keduniaan yang menghalang dan melarang seseorang daripada melakukan urusan-urusan akhirat.
Hal ini tidak bertentangan dengan apa yang dijelaskan dalam beberapa ayat al-Quran dan hadis berkenaan dengan galakan atau dorongan berusaha dan mencari sumber kehidupan, selagi hal yang demikian tidak menyebabkannya tenggelam dalam gelombang dan tuntutan kehidupan, dan tidak pula menghalangnya daripada melaksanakan peraturan Allah SWT.

Istilah atau perkataan “tertipu” yang terdapat dalam sabda Rasulullah di atas pada asalnya digunakan dalam kegiatan jual beli dan perdagangan. Jadi dalam hadis ini seperti yang dikatakan Syeikh Al Manawi:

“Seorang mukallaf diumpamakan dengan “peniaga”. Modal utamanya ialah “kesihatan” dan “masa lapang”. Kerana kesihatan dan masa lapang adalah antara faktor penting dalam mencapai keuntungan dan faktor asas dalam menuju “kejayaan”. Sesiapa yang berinteraksi dengan jalan menjunjung segala perintah-Nya, dia akan memperoleh “keuntungan”. Sesiapa yang berinteraksi dengan syaitan dengan memperturutkan kehendaknya, dia telah menyia-nyiakan “modal” perniagaan (yang merupakan anugerah Allah yang tidak dapat dinilai harganya).”

Terdapat dalam hadis lain sabda Rasulullah s.a.w:
“Rebutlah keuntungan (dalam) lima perkara sebelum (datang) lima perkara: masa hidup sebelum mati; sihat sebelum sakit; lapang sebelum sibuk; muda sebelum tua dan masa kaya sebelum miskin.”

Masa lapang tidak akan tetap kosong buat selama-lamanya. Ia akan tetap diisi sama ada dengan perkara yang baik atau perkara yang tidak baik. Sesiapa yang tidak mencipta kesibukan dirinya dengan perkara yang benar (haq), dia akan memiliki kesibukan yang sia-sia (batil). Justeru itu, beruntunglah orang yang mengisi masanya dengan kebaikan dan amal saleh; dan celakalah orang-orang yang mengisi masanya dengan kejahatan dan kebinasaan.

Berkata sebahagian golongan saleh:

“Masa lapang setelah menyelesaikan tugas dan pekerjaan adalah merupakan nikmat yang paling besar. Maka jika seseorang hamba mengkufuri nikmat masa lapang ini dengan cara membuka pintu “hawa nafsu” terhadap dirinya; dan dia terbawa-bawa atau hanyut dalam kepimpinan syahwat dan hawa nafsu, Allah akan menciptakan “kekacauan” di dalam hatinya yang merupakan nikmat utama yang diberikan Allah; dan Allah akan mencabut kebersihan dan ketenangan hati yang pernah dianugerahkan Allah ke atasnya.”
-----------------------------

ha..ingat x post lama saya berkenaan ceramah ustaz Habib mengenai MASA LAPANG?? aha..kita refresh balik yek..


"Ramai orang yang muda mati ketika muda, tapi mati ketika tua"

iaitu maksudnya :

"kebanyakan orang muda2 ni semasa muda2 dah mati...umur muda,tapi ati 2 dh tua...hati mereka gelap..telah mati..terlalu ikutkan perasaan..panas baran..mcm2..kalau nk bergaduh,dia akan bergaduh..kalau nak berbunuh,dia akan berbunuh..

ha...ingt x??jadi...kepad sahabat dan pelajar2 sekalian..jangan pernah tinggalkan yang wajib dan di masa lapang,cuti yang Allah beri ni..sama2 la kita semua meningkatkan amalan kita kerana inilah yang akan kita bawa kat akhirat nanti..wallahua'lam..


~AS SALAM~(^_~)No comments:

Post a Comment